Miten valita sopiva sänky? 5 vaihetta!

Blogi » Miten valita sopiva sänky? 5 vaihetta!

13.01.2022

 

Tiesitkö, että ihminen nukkuu jopa kolmasosan elämästään? Ei siis ole ihan yhdentekevää millaisessa sängyssä yönsä nukkuu. Tämän vuoksi voidaankin sanoa, että sänky on kodin tärkein huonekalu ja sen vuoksi sen valitseminen kannattaa tehdä huolellisesti. Mikäli yöunet eivät ole hyvät ja levolliset, alkaa se pian näkyä myös arjessa. Mutta miten valita se juuri itselle sopivin sänky? Alla olevien ohjeiden avulla tulet ottaneeksi huomioon kaikki merkittävät kriteerit oikean sängyn valintaa koskien.

 

 

1.       SÄNGYN KOKO

Kun sängyn vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi, on ensimmäisenä hyvä miettiä sopiva sängyn koko. Mikäli sänky tulee yhdelle henkilölle, riittää nukkujan mieltymyksistä riippuen 80 cm, 90 cm tai vaikkapa 120 cm leveä sänky. Mikäli sänky tulee pariskunnalle, on suositeltava leveys 160 cm tai 180 cm, jotta kummallakin on riittävästi tilaa vaihtaa nukkuma-asentoa yön aikana.

 

2.       SÄNGYN TYYPPI

Toinen koon lisäksi oleellinen ja vaihtoehtoja rajaava seikka on sopivin sängyn tyyppi. Mikäli nukkuja kärsii esimerkiksi selkävaivoista, kuorsaamisesta tai refluksitaudista, voi olla parasta valita käyttöön moottorisänky. Tällöin nukkuma-asentoa voi säätää tavallista enemmän, jolloin selälle optimaalisimman asennon löytäminen helpottuu. Refluksitaudista kärsivä taas voi nostaa pää päätyä hieman ylemmäs, jolloin takaisin virtauksen aiheuttamat oireet helpottavat. Osalla kuorsaaminen loppuu tai vähenee, kun nukkuu moottorisängyssä pää pääty muuta sänkyä hieman ylempänä.

 

Toisinaan makuuhuoneessa voi olla viistokatto, joka rajaa sängyn mahdollisen korkeuden tavallista matalammaksi, jolloin esimerkiksi jenkkisänky ei välttämättä mahdu huoneeseen. Toisinaan taas saattaa olla tarpeen saada jopa tavallista korkeampi sänky, jotta sängystä nouseminen ja sen alta siivoaminen käyvät vaivatta. Tällöin kannattaa valita esimerkiksi jenkkisänky tavallista korkeammilla jaloilla.

 

Moottorisänkyä, runkopatjasänkyä ja jenkkisänkyä valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sängyn runkorakenteeseen sen kestävyyden vuoksi. Jotta sängyn runko on pitkäikäinen ja kestävä, tulee siinä olla puu/vaneri runko. Kalustelevystä, eli lastulevystä valmistetut sängyt eivät siis ole hyvä tai pitkäikäinen vaihtoehto. Rungon vahvuuskin on hyvä tarkistaa, sillä tukevan rungon rakenteen on oltava vähintään 12 cm korkea.

 

 

3.       SOPIVAN JOUSISTON JA KOVUUDEN VALINTA

Sopiva sängyn jämäkkyys on aina yksilöllistä. Tämän vuoksi on tärkeää huomioida sekä nukkujan paino että mieltymykset sängyn kovuutta koskien. Mitä painavampi nukkuja on, sitä jämäkämpi jousisto suositellaan valittavan, jotta sänky tukee riittävästi nukkujan kehoa menemättä kuopalle lantion kohdalta. Kevyemmälle nukkujalle taas pehmeämpikin jousisto voi tuntua sopivan jämäkältä. Mikäli pariskunnan osapuolet ovat hyvin eri painoiset, on suositeltavaa valita toiselle puolelle jämäkämpi jousitus ja toiselle kevyempi.

 

Jousistoissa on paljon muitakin eroja, kuin pelkkä jämäkkyys. Mikäli sängyssä on ainoastaan bonnel-jousitus, vaikuttaa se myös sängyn käyttöikään. Bonnel jousissa jokainen jousi on sidottu toisiinsa, jolloin yhden jousen painuessa myös kaikki ympärillä olevat painuvat mukana. Tämän johdosta sängyn jousisto väsyy nopeammin kuin pussijousitetun sängyn jousisto, sillä pussijousilla varustetun sängyn jousisto on sidottu pussikohtaisesti, jolloin ainoastaan ne jouset painuvat, joihin painoa kohdistuu. Bonnel jousilla varustetussa sängyssä pariskunnan toinen osapuoli tuntee usein myös toisen liikkeet, sillä jouset reagoivat kummankin alla toisen liikkuessa. Pussijouset ovat siis parempi ja pitkäikäisempi vaihtoehto.

Myös pussijousistoja löytyy paljon erilaisia. Vyöhykejousitetussa sängyssä on kovuudeltaan erilaisia jousia eri kohdissa. Tällainen sänky on erinomainen etenkin paljon kyljellään nukkuvalle. Lantio saa riittävästi tukea jämäkämmästä vyöhykkeestä, kun taas hartiat pääsevät painumaan patjaan sopivasti pehmeämmän vyöhykkeen ansiosta. Tämän ansiosta selkäranka pysyy suorana myös kylkiasennossa ja paineen tunne selässä vähenee tehden nukkumisesta ergonomisempaa ja mielekkäämpää.

 
4.       SOPIVAN PETAUSPATJAN VALINTA

Nukkumamukavuuden viimeistelee sopiva petauspatja. Jousiston ollessa jämäkkä sänkyyn voi tuoda pintapehmeyttä muhkealla ja pehmeällä petauspatjalla. Tällöin tuntuma on pintapehmeä, mutta sänky ei silti tunnu upottavan pehmeältä. Mikäli taas pitää jämäkästä sängystä, voi jämäkän tuntuman viimeistellä valitsemalla jämäkän petauspatjankin. Myös viscoelastiset lämpöön ja painoon reagoivat materiaalit ovat suosittuja petauspatjoissa, ja moni mieltää muotoutuvan petauspatjan rauhoittavan unen laatua. Petauspatjan leveys suositellaan olevan sama kuin koko sängyn leveys, jotta kokonaisuudesta tulee yhtenäisempi ja mahdollisesti erillisten patjojen väliin ei pääse muodostumaan rakoa. Petauspatjan päälle kannattaa hankkia myös petauspatjansuoja, joka pysyy hyvin paikoillaan sen kulmissa olevien kuminauhojen ansiosta. Suoja on huomattavasti helpompi pestä kuin petauspatjan oma napakka päällinen, joka saattaa hieman kutistua pesun aikana. Petauspatjansuojista on olemassa myös kosteussuojalla varustettu vaihtoehto, joka sopii mainiosti lasten ja vanhusten sänkyihin. Hygienia petauspatjansuoja on erinomainen myös silloin, jos pariskunnan sängyssä nukkuu toisinaan pieniä lapsia, joille saattaa sattua vahinkoja, tai vaippa voi vuotaa ohi yöllä liikkuessa.

 

 

5.       VIIMEISTELY PEITOLLA JA TYYNYLLÄ

Nukkumamukavuudessa merkittävää osaa näyttelevät myös peitto ja tyyny. Tyynyjä kannattaa olla parikin kappaletta, jotta voi käyttää riittävästi niskaa tukevaa tyynyä kyljellään nukkuessa ja toisenlaista, riittävän matalaa tyynyä, kun nukkuu esimerkiksi selällään. Tärkeää on, että kaularanka on suoraan rintarangan jatkeena ja asento pysyy luonnollisena nukkuma-asennosta riippumatta.

 

Mikäli uni on levotonta, voi kokeilla rauhoittavaa painopeittoa, joka auttaa rentoutumaan. Sopiva paino on noin 10 % nukkujan painosta, mutta tärkeintä on, että henkilö pääsee itse vaivatta pois peiton alta. Toisille taas tärkeintä peiton lämmittävyys. Valitse paksumpi ja enemmän täytettä sisältävä peitto, mikäli kaipaat lisää lämpöä tai kärsit helposti kylmyydestä. Ohuemmat peitot taas sopivat sellaisille henkilöille, jotka heräilevät helposti liikaan lämpöön. Peittoja voi vaihdella myös vuoden aikojen mukaan, kesäksi ohuempaa ja talveksi paksumpaa!

 

Kun uusi sänky pääsee vihdoin käyttöön, on hyvä muistaa, että tottuminen siihen saattaa kestää parikin viikkoa. Asiantuntevat myyjämme auttavat mielellään sopivan sängyn valinnassa myymälässämme. sähköpostitse, puhelimitse ja verkkokauppamme chatissa!

 

KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?

Sulje sivuvalikko